Helix pomatia
Herkomst
Iedereen kent ze wel; de Franse escargot netjes verpakt en in zijn huisje met een klont kruidenboter. Het programma 'Keuringsdienst van Waarde' heeft laatst een hele aflevering gewijd aan de escargot. (klik hier voor de aflevering)
De Helix pomatia komt voor in heel veel landen, weliswaar in kleine aantallen en zelfs in ons eigen kikkerlandje.
Het meeste geluk heeft u in Frankrijk en Spanje om deze leuke slak tegen te komen.
Helaas is hij zeer beschermt, omdat de Fransen zelf op zoektocht gingen naar dit kleine maar grote slakje.
Wist u dat? De Helix pomatia 3 jaar kan slapen zonder eten of drinken? En dat er zelfs slakjes zijn van 30 jaar oud?
De pomatia is een echte overlever!
Uiterlijk en karakter
Met een schelpgrote van 3,5 tot 5 cm behoort de pomatia onder de grote Europese slakken. De pomatia lijkt qua uiterlijk erg op de lucurum (daar later meer over).
De pomatia is er in vele variaties met een licht bruin tot beige huisje en zijn lijfje kan of heel licht, tegen het zilver aan zijn of donker grijs.
De pomatia is erg nieuwsgierig en is dol op een sproei beurt.
Ziet u dat het slakje al een paar dagen op 1 plek zit? Licht sproeien en ze komen weer tot leven.
Deze slakjes zijn ook een ster in verdedigen. Als ze schrikken kruipen ze snel weer in hun huis en blazen ze bellen. Erg apart gezicht maar schrik niet, de bellen kunnen geen kwaad en als de pomatia kalmeert zal ze snel weer uit haar huisje kruipen.
Verzorging
Zoals u in het kopje Europese slakken heeft kunnen lezen is de verzorging van een helix soort heel anders dan bij bijv. een reticulata. De temperatuur en luchtvochtigheid is anders, maar wat nog meer verschillend is, is het feit dat de Pomatia een winterslaap houdt. Als de temperatuur 15 graden of lager is zal de slak in diepe slaap gaan.
Er zal dan een dikke laag met een heel klein gaatje het huisje afsluiten. Belangrijk hier bij is dat de slak blijft slapen en zij wakker word wanneer zij vindt dat het tijd is. Ga vooral niet in 1 keer de temperatuur omhoog gooien, dit kan de dood van het slakje betekenen.
De Helix pomatia is ook goed buiten te houden in bijv. een kas in de tuin. Wel is het eieren zoeken dan wel erg lastig en zijn er in een korte tijd niet 2 maar 200 slakjes.
Ook eet de pomatia geen sepia, dit kan vervangen worden door mergel of oestergrit.
Kweek
In de vrije natuur hebben ze een paar tijd dit is vaak na de winterslaap en duurt tot ongeveer Mei. In Juni tot Augustus worden de eieren gelegd en de jongen geboren. Deze hebben dan op hun beurt weer van September tot November om sterk te worden voor de winterslaap.
De pomatia heeft een heel ritueel voor de echte daad gaat beginnen.
Dit ritueel en paring kan van een uur tot wel 2 dagen duren. De pomatia is net als de meeste slakken tweeslachtig, dat betekend dat ze zowel mannelijke als vrouwelijke organen hebben.
Na de paring is het 2 dagen tot 2 maanden wachten op het legsel. Deze wordt in een holletje onder de grond gelegd. Het is verstandig om dit legsel uit de bak te halen en apart te laten uitkomen of voor minimaal 48 uur in te vriezen. Bij het invriezen sterven de embryo's en komen de eitjes niet meer uit.
Na ongeveer 14 dagen komen de eerste jongen uit. Ze zijn dan erg klein en fragiel. Zo fragiel zelfs dat u door het huisje het hartje kan zien kloppen.
Na enkele dagen wordt het huisje al wat minder doorzichtig en dikker. Na een aantal weken zien ze eruit als echte slakjes.
Nu is het aan de tijd en voeding voor het slakje uitgroeit tot een echte volwassen slak. En met tijd bedoel ik heel veel tijd, ze groeien in een echt slakken tempo. Vandaar dat de prijs van een volwassen pomatia hoger ligt dan bijv. een fulica.