Achatina fulica
Herkomst en verzorging
De fulica komt in meerdere landen voor, o.a. Nigeria, Kameroen, Equatoriaal Guinee, Gabon, Kongo en Togo. Daar leven ze in drassige en dichtbegroeide gebieden.
De fulica valt onder de 'makkelijke' soorten. Met een omgevingstemperatuur v.a. 25 graden (liefst hoger) en met een luchtvochtigheid van 70-80%, voelt de fulica zich helemaal thuis.
Fulica
De fulica komt in meerdere kleuren voor, maar de bruine fulica word ook de 'gewone fulica' genoemd.
De 'gewone' fulica word ongeveer 6 jaar oud en een schelp van 15 cm groot is heel normaal. Helaas word deze soort veel (door)gefokt, waardoor ze steeds kleiner worden.
Het huisje van de fulica kan verschillend tekeningen hebben, maar is altijd bruin, het lijfje (voet) van de fulica is ook bruin. De fulica is bij een grootte van 10 cm en leeftijd van 5-6 maanden geslachtrijp.
White Jade
De White Jade of fulica albino body heeft dezelfde schelp als de fulica, maar zoals de naam al zegt met een wit lijfje (voet).
De Jade kan 4-6 jaar worden met een lengte van ongeveer 10 tot 12 cm. Met 5/6 maanden is de Jade geslachtsrijp.
Hemilei jadatzi & rodatzi
Er word veel gezegd dat ze voorkomen uit kruisingen tussen een Jade en een gewone fulica of tussen een gewone fulica en een Jadatzi. Dit is niet helemaal waar.
Bij kruisingen tussen verschillende fulica komen eigenlijk gewoon 2 soorten in 1 clutch voor.
Achatina fulica hemilei Jadazti
Wordt ook wel full albino genoemd en eigenlijk is er geen betere uitleg te geven. De Jadatzi heeft een albino lijfje en albino (gele) schelp.
Achatina fulica hemilei Rodatzi.
Heeft een albino (gele) schelp en een gewoon bruin lijfje.
Beide slakken worden ongeveer tussen de 10 en 15 cm groot en zijn met ongeveer 10cm en een leeftijd van 5-6 maanden geslachtsrijp. Ze kunnen 5-7 jaar oud worden.
Ziektes en plagen
Er word veel geschreven over de fulica dat ze ziektes zouden dragen (meningitis) en plaagvormend zijn.
Dit is deels waar, maar ook grote onzin. Dit zijn berichten uit Florida e.d. Hier zijn ze ooit los gelaten in de natuur en door kalk gebrek gaan knagen aan huizen en eten ze ook de gewassen op. Het verhaal van ziektes is ook zoiets. Van elk dier kan je ziek worden, maar ook van andere mensen. Dus om in slakken thermen te blijven zou ik het met een korrel zout nemen.
In onze natuur (Europa) kan deze slak gewoonweg niet overleven. Onze luchtvochtigheid en onze rare wisselende temperaturen zijn voor deze slakken alles behalve ideaal.