Slakkenparadijs

De Posthoornslak en Anatome Helena slak

De posthoornslak Planorbis planorbis wordt helaas vaak gezien als plaagslak omdat ze planten zouden eten, maar het leuke is; dat eten ze helemaal niet. Ja, rotte planten gaan er altijd in. Daarom zijn het zulke leuke, actieve slakjes.

Uiterlijk: De posthoorn slak komt in veel kleuren voor hier onder zijn er een aantal beschreven. De gewone posthoorn slak wordt ongeveer 3,5 cm groot.

Huisvesting: Zijn in een aquarium of vissenkom* of  grote vaas te huisvesten; in een, zo genoemde, 'bio-vaas'.

Voortplanting: Eitjes van de posthoorn slak worden in trosjes tussen de planten geplakt.

Voeding: Het voedsel bestaat uit algen en rottend, organisch materiaal dat op de bodem te vinden is.

Leefgebied: Dit keer hoef je niet naar de andere kant van de wereld. Gewoon in onze boerenslootjes en andere beplante sloten kan je de (reuze)posthoorn vinden. 

 

*Natuurlijk is een vissenkom alle behalve geschikt voor vissen!!


Roze posthoorn

Binnenkort meer.

Blauwe posthoorn

De blauwe posthoorn. De meeste mensen denken aan een blauw slakje met fel blauwe voet. Maar dromen zijn helaas ook bij de blauwe variant bedrog. Met blauw wordt eigenlijk blauw/grijs bedoeld. 

 

 

.

Bruine posthoorn

De bruine posthoornslak kom je als een compleet bruine variant tegen en in het bruin gevlekt.

 

Oranje posthoorn

Binnenkort meer.

Rode posthoorn

Binnenkort meer.

Reuzen posthoorn

Planorbarius corneus

Vaak wordt er bij de reuzen posthoorn gedacht aan de Marissa slak, maar de Marissa is eigenlijk familie van de appelslak. De reuzen posthoorn bestaat wel en is vaak grijs tot zwart en wordt makkelijk 5 cm groot

 


Anatome Helena - slakken etende slak

 

Tja, soms zitten ze overal; ongenodigde blaashoorn, posthoorn of poelslakken.

Een slakkenetende vis, daar zit je niet op te wachten, maar stel er is een slak die 'plaagslakken' eet. En ook als er geen slakken zijn, gewoon met de pot mee-eet. Dat zou ideaal zijn. Die slak bestaat echt; de Anatome Helena.

Het is een leuk, klein slakje en ziet er ook nog apart uit met z'n lange slurf.

Verzorging

De Helena kan zowel in warm als in koud water gehouden worden. Ze leggen hun eitjes (1 in de 10 dagen) in het zand. Ze houden erg van wroeten, dus zand is wel een vereiste. Met een lengte van max. 2cm kan hij in alle maten bakken gehouden worden. Bovendien kunnen ze, net als een posthoorn, ook in een vissenkom gehouden worden.

Voer

Ze eten ongeveer 1 slak per dag. Pas op! Deze slak lust ook garnalen en appelslakken! Ze wachten rustig af tot het slachtoffer in de buurt is en dan slaat hij toe. Hij prikt zijn slachtoffer en die raakt binnen een paar tellen verlamd.

Mochten de slakken op zijn kan je ze makkelijk voeren met een algentabletje.